Vstavljanje kontaktnih leč

Kontaktne leče vstavljate vedno v higieničnem prostoru ter si  pomagajte z ogledalom. Vedno pričnite z vstavljanje iste kontaktne leče, npr. desne, da se izognete morebitni zamenjavi leče. Za izpiranje kontaktne leče uporabljajte zgolj svežo fiziološko raztopino in nikoli v ta namen ne uporabljate vode iz pipe.

1. KORAK: roke si temeljito umijte in jih obrišite z brisačo,  ki ne pušča nitk. Nato kontaktno lečo previdno, s konicami prstov, vzemite iz tekočine.

2. KORAK: preverite, ali je leča pravilno obrnjena. Pravilno obrnjene leče morajo imeti svojo naravno ukrivljenost (robovi leče morajo biti v t.i. obliki skledice in ne v t.i. obliki krožnika).

V primeru, da opazite nepravilno obliko leče, lahko  z rahlim pritiskom prsta povrnete lečo v prvotno obliko.  Bodite pazljivi, da pritisk na lečo ni premočan, saj lahko povzroči lomljenje kontaktne leče in jo trajno poškoduje.

                                                    pravilno

       nepravilno

3. KORAK: lečo namestimo na konico kazalca. Sredinec iste roke položimo v bližino trepalnic in potegnemo spodnjo veko navzdol.

4. KORAK:  s kazalcem ali sredincem druge roke dvignemo zgornjo veko ter vstavimo lečo.

5. KORAK: veki počasi spustimo in zamižimo. Leča se bo sama namestila na sredino očesa. Postopek ponovite tudi za vstavljanje leve kontakte leče.

Povežite se z nami!