Splošno o kontaktnih lečah

Kontaktne leče so optični pripomoček, ki se vstavi v oko, natančneje na roženico očesa, ter se na ta način omogoči večje vidno polje in jasnejši pogled kot pri očalih. Kontaktne leče imajo v primerjavi z korekcijskimi očali številne prednosti, kot so: neopaznost, dobro ostrino vida, ne povzročajo rosenja pri prehodu iz hladnega v topel prostor, omogočajo neomejeno gibanje pri športu.  Vendar je tudi za uporabnike kontaktnih leč, priporočljiva občasna uporaba korekcijskih očal.

Za vrsto kontaktne leče se odločite na podlagi predhodnega (obveznega) pregleda pri zdravniku specialistu oftalmologu. Zdravnik vam bo na podlagi določenih meritev ter vaših želja  predpisal najprimernejšo vrsto kontaktne leče za vaše oko.

Pri kontaktnih lečah so predhodni pregled in občasne polletne ali letne kontrole pri zdravniku (oftalmologu) obvezne. Zakaj? Oftalmologi poudarjajo, da so kontaktne leče kljub številnim prednostim še vedno  tujek na očesu, kar lahko ob nepravilni uporabi kontaktne leče privede do sprememb na roženici. Večina takšnih sprememb (vnetij) mine brez posledic, če ustrezno ravnamo z kontaktnimi lečami  ter opravimo potrebne kontrole pri zdravniku, ki je kontaktne leče predpisal.

 

Splošno o kontaktnih lečah
Povežite se z nami!